Ontwikkelingshulp op de Molukken
Ontwikkelingswerk Molukken
Collega Jan ter Huizen is al jaren nauw betrokken bij ontwikkelingswerk op de Molukken. Vrijwel zijn hele werkende leven werkt Jan met mensen met een andere culturele achtergrond en ook na indiensttreding bij Workconnection is deze verbinding altijd gebleven. Afgelopen periode heeft Workconnection een bijzondere donatie kunnen doen voor het ontwikkelingsproject op Banda: een nootmuskaatdroger.
Vanaf het moment dat er in 1962 een Molukse wijk in zijn dorp kwam is Jan betrokken geraakt bij de Molukse gemeenschap. Eerst als sporter en later als Molukse leerlingbegeleider op school. Later is dit op het Alfa-college uitgebreid met o.a vluchtelingen en statushouders. En dat is nog zo, hij houdt zich nog steeds bezig met het begeleiden van statushouders naar en in het onderwijs.
De betrokkenheid van Jan bij de Molukse gemeenschap is ook terug te zien uit de recente donatie van Workconnection, waar Jan al lange tijd mee samenwerkt. Workconnection is nauw betrokken bij ontwikkelingswerk op de Molukken. Al eerder sponsorde Workconnection nootmuskaatbomen, waterfilters en lampen op zonne-energie. Nu is het de beurt aan de nootmuskaatdroger, die binnenkort van Ambon naar Banda verscheept wordt.
Een nootmuskaatdroger is niet een alledaags object of iets waar je meteen aan denkt bij ontwikkelingshulp. Maar voor arme boeren in kwetsbare gebieden kan een dergelijk apparaat veel betekenen. Kleine boeren in ontwikkelingslanden hebben het minst aandeel in de klimaatverandering, maar ondervinden wel de grootste hinder en schade van het extreme weer: oogsten die mislukken, sterfte in de veestapel en voedseltekort. De kleine eilanden, waar herhaaldelijk hevige natuur- en milieurampen voltrekken, vormen de meest kwetsbare gebieden. De Molukken is zo’n gebied dat onlangs getroffen werd door een natuurramp, met als gevolg het instorten van de lokale economie en verstoring van het sociale leven. Vooral in de maanden mei, juni en juli na langdurige regenval en weinig zon. Boeren kunnen niet meer vertrouwen op het klimaat en het drogen van hun oogst lukt niet meer in de reguliere droge maanden. Een periode die van groot belang is voor de kwaliteit van de nootmuskaat voor de lokale en internationale markt.
De droger is na jarenlang experimenteren en in samenwerking met de lokale boeren ontwikkeld door Stichting TitanE. Door de aangepaste technologie kan de droger zowel overdag als ’s nachts functioneren. Overdag wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en bij minder weer en ‘s nachts draait de machine op kokosbriketjes of biomassa als brandstof. Na uitvoerige testen voldoet de droger aan de gestelde duurzaamheidseisen en is bovendien klimaatneutraal. De gedroogde nootmuskaat is van significant betere kwaliteit dan de nootmuskaat die gedroogd is via traditionele droogmethodes. Bovendien kan de productie flink opgeschroefd worden als er minder zon is. Door de kokosschil (doorgaans beschouwd als afval) circulair in te zetten als brandstof draagt de droger bij aan een circulaire economie. De droger is klaar voor gebruik en we zijn blij een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de kleine boeren in dit kwetsbare gebied.